Klant failliet, wat nu

0
456

Dat is balen: staat er een hoop geld open bij een klant, gaat ie failliet. Als je een concurrente schuldeiser bent (je bent geen Belastingdienst, andere overheidsinstantie of bank), dan heb je 6% kans dat er nog iets van een uitkering volgt. Soms heb je geluk, bijvoorbeeld als je schuldeiser was van de DSB Bank. Al die arme klanten hebben hun leningen met woekerrentes keurig doorbetaald, zodat alle schuldeisers alsnog hun centen hebben gekregen. Maar vaak ik is het kommer en kwel. De boedel is vaak leeg en in een enkel geval kan een curator met succes bestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen.

Wat je in ieder geval moet doen is de vordering indienen bij de curator. Kijk op een website als faillissementenregister.com wie de curator is. Je kunt tegenwoordig meestal online je vordering indienen via die website. Je kunt ook het kantoor van de curator mailen. Klik hier voor een voorbeeld van zo’n brief. Je voegt daar kopie facturen, aanmaningen en correspondentie aan toe. De curator bevestigd vervolgens aan jou dat hij de vordering heeft geplaatst op de lijst van voorlopig erkende concurrente crediteuren. Op websites als faillissementenregister.com plaatsen curatoren hun verslagen. Daarin kan je zien wat er gebeurd en inschatten of je nog een uitkering kan verwachten. Een faillissement kan tussen de 1 en 5 jaar in beslag nemen. Als er geen cent in de boedel zit en er geen tijdrovende zaken zijn te doen, dan is de curator vaak snel klaar. Kan er nog wel geld worden opgehaald of lijken er zich zaken te hebben afgespeeld die niet door de beugel kunnen, dan kan het een verhaal van jaren worden.

Waar je ook aan moet denken is of je nog rechten kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld eigendomsvoorbehoud. Voorraden die nog in het magazijn van de klant staan mag je opeisen. Dat geldt ook voor nog niet volledig betaalde auto’s, machines en dergelijke. Kijk goed in de overeenkomst en algemene voorwaarden welke rechten worden voorbehouden. Bedenk dan of het economisch zinvol is om goederen terug te halen. Als het meer kost dan het oplevert kan je je die moeite besparen. Kan het wel serieus geld opleveren, meldt je dan tijdig bij de curator. Het spreekt voor zich dat je de waarde van teruggehaalde goederen in mindering brengt op de vordering middels een creditnota.

Waar je ook rekening mee moet houden zijn abonnementen. Een curator kan er belang bij hebben dat abonnementen door blijven lopen, omdat de failliet activiteiten mag doorzetten of afronden. Ook in zo’n geval meldt je je bij de curator en kunnen de activiteiten van na de datum van het faillissement als boedelschuld worden aangemerkt. De curator betaald die kosten dan uit de boedel. Er kunnen ook twijfelgevallen zijn. Je hebt bijvoorbeeld 200 raamkozijnen geleverd aan een aannemer die een week later failliet gaat. Staan die nog op zijn terrein, dan mag je ze ophalen. Zijn ze al geplaatst in het in aanbouw zijnde pand, dan niet meer. Raadpleeg bij twijfel iemand die daar verstand van heeft. Een advocaat/jurist of incassobureau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in